Sol-Koster

Sommeren 2013 fotograferte jeg et bryllup på Syd-Koster i Sverige. (Det finner du forresten her og her!) Jeg hadde med meg kjæresten som assistent og begge to falt helt pladask for den bittelille øya utenfor Strømstad. Vi bestemte oss derfor for å ta neste sommerferie her, og det viste seg å bli den mest minneverdige lille ferien vi har hatt.

_50A8544

Man hopper på en ferge på kaia i Strømstad, som kanskje mest blir forbundet med harryhandel og bråkete nordmenn på Skjærtorsdag, og etter en liten time med den deiligste utsikt og sjøluft ankommer man en helt annen verden. Det er som å vandre rett inn i en Astrid Lindgren bok, eller å reise tilbake noen tiår i tid. Det første du gjør er å leie en skranglete sykkel uten gir og uten bremser, og i det øyeblikket føttene begynner å trå senker skulderne seg og du blir klar til å leve et bedagelig liv i en ukes tid hvor dagene handler om å finne den beste badeplassen, lese bøker og oppdage hva dette lille øyriket har å by på.

_50A8506

Kosterøyene ligger like utenfor Strømstad i den svenske skjærgården. Øyene er en del av et fredet naturreservat og består av Nord-Koster og Syd-Koster. Nord-Koster er minst og er ca 4 kvadratkilometer stor, men Syd-Koster er ca 8 kvadratkilometer. Øyene har 300 innbyggere hele året rundt, og de to øyene er forbundet med en liten lynferge som går over sundet. Det påstås at øyene er bilfrie, men dette er ikke helt sant, vi så vel kanskje tre biler i løpet av turen vår. Men hovedfremkomstmiddelet er sykler og de er det flust av! Vi leide hver vår sykkel, men man kan også ta med sin egen. Min ble stjålet etter en quiz-kveld (man låser de nemlig ikke fast), men jeg fikk en ny en av sykkelutleiestedet uten problem. Det er jo ikke akkurat slik at de forsvinner fra øya, så de får den tilbake på et eller annet vis uansett.

_50A8386

Turen vår startet litt strabasiøst med en veps som gikk til angrep, min ekstreme vepseskrekk resulterte i veivende armer og en skulder som hoppet ut av ledd og en ambulansebåttur tilbake til Norge for å fikse meg, men jeg fikk et stort plaster på såret da kjærsten fridde til meg en sen kveld to dager etterpå.

_50A8661

Det finnes flere restauranter på øyene med masse deilig sjømat som er fersk rett fra Kosterhavet. Min favoritt er Kosters Trädgårdar, hvor man kan sitte i en stor hage og nyte hjemmelaget, kortreist og økologisk mat med ny meny hver dag. En stor bonus er også at man kan gå og kikke på salater og løk og spiselige blomster som de gror der og bruker i maten og ikke minst kose med kaniner og høner i hagen.

Vi leide verdens minste lille dukkehus av verdens søteste ektepar som bodde i huset ved siden av og som bor på Koster hele året. Huset vårt inneholdt en seng, en hybelkomfyr og et bad med dusj, og det holdt i massevis for oss. I tillegg hadde vi en liten terrasse med parasoll og grill hvor vi leste bok hver morgen og hver kveld og lagde mat, og spilte badminton på gresset. Hver dag etetr frokost syklet vi til en ny strand og badet hele dagen i vann med sydentemperaturer og noen ganger stoppet vi på campingplassen på vei hjem igjen og drakk en lokal Koster-øl før vi syklet hjem for å dusje av oss saltvannet. Jeg glemte å nevne at Koster-øyene blir kalt for Sol-Koster fordi de har så mange soldager.

Vi har allerede booket oss en uke til sommeren igjen i det samme lille dukkehuset og gleder oss enormt til å entre inn i vår egen verden for en liten stund.

_50A8499_50A8693_50A8775_50A8769_50A8734_50A8738_50A8721_50A8554_50A8542_50A8546_50A8657_50A8688_50A8521_50A8519_50A8513_50A8456_50A8376_50A8377_50A8696_50A8676_50A8414_50A8425_50A8423_50A8392

Vil du se flere bilder?
Her finner du alle mine historier!

FØLG MEG GJERNE!